lördag 5 mars 2011

Bögar, Gaga, sex och exgays

Trots Lady Gagas alla sexanspelningar finns det också mycket i texterna och videorna som tyder på en komplicerad relation till just sex – i alla fall med män.
I Paparazzi bedras hon av sin älskare och blir crippled. Hon har ett poker face när hon ligger med en man i Poker Face – för att dölja att hon tänker på en tjej. I Telephone sjunger hon om att hon hellre dansar än hänger med killen, medan hon i videon dödar onda män tillsammans med sin flickvän Beyoncé. Love Games verkar handla om att man måste välja mellan kärlek och framgång. I Alejandro, alltså själva låten, tar hon avstånd från alla smöriga män och säger att hon inte vill ha några kyssar.
Jag tror många bögar vet mycket om att vara väldigt sexuell och anspela mycket på sex, men sen inte ha så mycket sex själv. Eller varför inte många tjejer? Hela madonna-hora-komplexet uppmuntrar ju till en helt absurd uppdelning i vad man utstrålar och vad man faktiskt gör. Lady Gagas lösning är väl egentligen motsatsen till Britneys – Britney utstrålade att hon var en fin flicka, men antydde att hon skulle vara en porrdrottning för den lycklige som fick gifta sig med henne. Gaga utstrålar i stället att hon är en dålig flicka men antyder att hon egentligen håller på sig. I valet mellan dem väljer jag alltid Madonna. När hon var som störst var hon trots allt en stjärna där sex inte var ett problem utan något som skulle bejakas, något som var en del av att vara en hel människa, även för tjejer. Ingen skulle behöva hålla på sig om de inte ville, och att ha sex med många män betydde inte att man var en hora, utan att man (förhoppningsvis) gillade sex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar